Resipi Tom Yam Sayur Campur Mudah dan Simple.
9.7.17
Masa bulan puasa haritu, tak sempat zizie nak merasa tomyam masakan mak. Tomyam mak aje yang kena dengan selera zizie sebab tomyam dia kaya dengan sayur-sayuran. Kebetulan pulak balik kerja tadi, ternampak periuk tanah liat berharga RM16 yang dibeli dengan mak tahun lepas. "Kalau buat tomyam ni, sedap jugak". Memang best tau masak dalam periuk tanah liat ni. Rasa makanan lagi naik daripada masak dalam periuk biasa.
Zizie pun terus ke econsave untuk mencari bahan-bahannya. Maka, terhasillah tomyam pertama zizie. Hehehe. Buat tomyam yang simple saja sebab first time masak tomyam. Lagipun, barang kat econsave tersangatlah terhad. Zizie kongsikan resipi zizie yang berbaur mateur/newbie cooker ni ye.. hahaha
Bahan-bahan:
1. Ayam yang dipotong kecil-kecil
2. Bawang merah dan bawang putih (dimayang halus/tumbuk/blender)
3. Bawang besar dimayang kasar
4. Sayur-sayuran mengikut selera seperti lobak, babycorn, brokoli, bunga kobis, saderi, tomato.
5. 2 biji cili api yang diketuk.
6. 2 helai daun limau purut
7. 1 batang serai yang diketuk/dititik
8. 2 sudu besar Pes Tomyam Adabi
9. Minyak untuk menumis
10. Air
11. 2 biji limau kasturi
Cara-caranya:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan naik aroma.
2. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam separuh masak.
3. Masukkan serai dan tuang air 3/4 periuk. Bergantung jugak dengan kuantiti isi kandungan tomyam korang.
4. Bila air dah mula mendidih, masukkan Pes Tomyam Adabi dan perah limau kasturi.
5. Masukkan sayur-sayuran yang keras dahulu seperti lobak, baby corn dan brokoli. Bila sayur tadi dah empuk, masukkan sayur-sayuran yang lain, bawang besar dan juga daun limau purut.
6. Tunggu naik aroma tomyam dan sayur-sayuran pun dah empuk, siap!!
Alhamdulillah, menjadi jugak tomyam zizie. Look. Memang zizie sukakan more vegetables dan korang tengoklah penuh ke idok periuk ni. Hehehe. Hidangan untuk 4 orang. Bagi sikit kat encik tunang dan esoknya bawa sebagai bekal di tempat kerja.
Percayalah, orang yang tak reti masak macam zizie ni pun boleh buat hidangan ni. Hehehe.
Zizie pun terus ke econsave untuk mencari bahan-bahannya. Maka, terhasillah tomyam pertama zizie. Hehehe. Buat tomyam yang simple saja sebab first time masak tomyam. Lagipun, barang kat econsave tersangatlah terhad. Zizie kongsikan resipi zizie yang berbaur mateur/newbie cooker ni ye.. hahaha
Bahan-bahan:
1. Ayam yang dipotong kecil-kecil
2. Bawang merah dan bawang putih (dimayang halus/tumbuk/blender)
3. Bawang besar dimayang kasar
4. Sayur-sayuran mengikut selera seperti lobak, babycorn, brokoli, bunga kobis, saderi, tomato.
5. 2 biji cili api yang diketuk.
6. 2 helai daun limau purut
7. 1 batang serai yang diketuk/dititik
8. 2 sudu besar Pes Tomyam Adabi
9. Minyak untuk menumis
10. Air
11. 2 biji limau kasturi
Cara-caranya:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan naik aroma.
2. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam separuh masak.
3. Masukkan serai dan tuang air 3/4 periuk. Bergantung jugak dengan kuantiti isi kandungan tomyam korang.
4. Bila air dah mula mendidih, masukkan Pes Tomyam Adabi dan perah limau kasturi.
5. Masukkan sayur-sayuran yang keras dahulu seperti lobak, baby corn dan brokoli. Bila sayur tadi dah empuk, masukkan sayur-sayuran yang lain, bawang besar dan juga daun limau purut.
6. Tunggu naik aroma tomyam dan sayur-sayuran pun dah empuk, siap!!
Alhamdulillah, menjadi jugak tomyam zizie. Look. Memang zizie sukakan more vegetables dan korang tengoklah penuh ke idok periuk ni. Hehehe. Hidangan untuk 4 orang. Bagi sikit kat encik tunang dan esoknya bawa sebagai bekal di tempat kerja.
Percayalah, orang yang tak reti masak macam zizie ni pun boleh buat hidangan ni. Hehehe.
20 comments
baru je makan tom yam ni semalam haha kalau makan time panas2 sambil tgk drama memang perghhhh hahaha
ReplyDeleteSedapnya. Baru je dinner tomyam campur + nasik putih + telur bungkus. Hahaha kombinasi paling best~!
ReplyDeleteeeh sukanya tengok periuk yang masak tomyam tu.. menarik =D
ReplyDeleteSedapnya tomyam! Menyelerakan
ReplyDeleteSaya pernah makan tomyam di Bangkok. Sedap jugak. Itulah pertama kali saya rasa tomyam.
ReplyDeleteMasak dalam periuk tanah liat mesti rasa dia bertambah sedap kan? Beli kat mana? and rm 16 je? Murah
ReplyDeletemmg sedap.. bertambah2.. aah.. sebab small size... beli kat kuala kangsar..
DeleteMemang akan bertambah sedap ke kalau masak dalam periuk tanah liat ni? Tak pernah tahu pun akan ada beza.
ReplyDeleteyup.. ada beza.. lgpun periuk tanah liat ada khasiat nya :)
DeleteTak pernah try lagi masak tom yam dalam periuk tanah liat. Bolehlah cari lepas ni. Kalau kak Zizie jumpa kat kedai runcit, beli pes tomyam yg memang made in Thailand. Serius sedap! Kalau nak compare to Adabi memang lain rasanya. Hana dah pernah guna dua dua pes :)
ReplyDeletepes tu susah sikit nak cari.. kalau mak akak, memang guna pes tu.. selalu kirim kat kakak akak...
Deletekat mana boleh beli periuk tu? Sempoi laa.. lepas masak boleh terus angkat letak atas meja..
ReplyDeletehttp://ceritaaisyaismail.blogspot.my/
saya beli kat kuala kangsar... memang sempoi.. hidang je sekali.. hehehe
DeleteIzz pun suka banyak sayur. Kalau boleh takda ayam seafood pun takpa.
ReplyDeleteNak tanya, yg resepi utk portion berapa org makan ye kak?
ReplyDeleteuntuk 3-4 orang makan..
DeleteMisaki ermmmmm sampai sekarang tak reti nak beza limau purut, limau nipis, limau kasturi TT^TT kalau ada resipi guna benda2 alah ni... memang tak masaklah jawabnya :'(
ReplyDeletealorhh daun limau purut.. ermmm ermmm sedih ngat aih hidup ahahhaha...
macam senang ja TT^TT
Tomyam nih complete semua ada ayam, sayur..jimat masa memasak kan
ReplyDeleteJom join contest kat Jom Bercontest dan singgah jenjalan kat Kisah Hidup Ku ... Semoga sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki ...
ReplyDelete🌸💓🌼🌸💓🌼🌸💓🌼
#jombercontest
#kisahhidupku
wah citarasa zie sama macam CCL , CCLkalau buat tomyam lebih prefer pada sayur brokoli banyak2
ReplyDelete