Masak Dengan Ikhlas
14.6.16
Masak Dengan Ikhlas | Assalamualaikum and hi
readers! Apa khabar semua dan salam Ramadhan daripada zizie. Ya Allah, betapa aku
rindukan untuk blogging. Dah hampir dua bulan aku abaikan blog ni sebab terasa
banyak serba kekurangan dari segi masa, idea dan kemudahan. Believe me, hidup aku
sekarang pergi balik kerja je. Okay, lepaking dengan peahs dan dating tu ada la
jugak. Kekeke. InsyaAllah I will update my latest story k!
Ini first time la
zizie berpuasa di Perak. Suasana? Hurm, kalo I komen orang Peghok jangan la
kecam. Bagi zizie Melaka is more merrier ( bagi yang tak tahu, ceq belajaq kat
Melaka 4 tahun). I can’t compare it with Terengganu sebab kat Terengganu mak punya
juadah pun dah kalah orang shopping bazaar weh! (bagi hok dop tahu, ambe orang
Ganu). So, aku memang tak pergi bazaar kalau balik Terengganu. Tak mahu panjang lebar sebab aku tengah homesick with mak’s cook.
Tapi kali ni, aku
banyak memasak la (yey! zizie dah ambik inisiatif untuk memasak). Kalau pergi bazaar pun, setakat cari kuih dengan air. Aku
tak naklah membazir sangat sebab banyak lagi bajet lain nak kena ikat. Lagipun,
bila sesorang ni sape nak menghabiskan semua makanan kan.
Cakap pasal masak kan,
aku rasa lucu. Bila masak masa Ramadhan ni, sah-sah la tak boleh rasa kan even
though boleh je rasa. Aku tak percaya diri sendiri weh. Kang tak pasal-pasal
aku tertelan. Lalu, aku memetik kata-kata Sheila Rusly dalam Ketuk-Ketuk
Ramadhan, “masaklah dengan perasaan yang ikhlas”.
Sungguh aku ikhlas haritu sebab kawan aku ni dia
OT dan nak berbuka puasa kat rumah aku sebab tak sempat nak balik rumah before
berbuka. Aku ni kan kawan yang berhati tisu tak sanggup nak tengok dia berbuka
atas motor. Dipendekkan cerita, memang menjadi masakan aku masa tu. Aku pun dengan tanpa segan silu
puji masakan sendiri. Nasib kau la ekyn dapat kawan level confident tinggi
camni. Masuk lift tekan button sendiri. Kekeke.
Kesimpulannya, masaklah dengan
ikhlas even though kau masak sardine je pun. Haha. Well, bila dah besar ni aku memang makan ala kadar ajela. Masak, makan sesorang. Kekadang ajela berbuka puasa dengan kawan. Haa, bagi peniaga bazaar di luar sana, kome jangan jual makanan yang tak habis hari sebelumnya pulak. Naiya je kalau ada kes keracunan makanan. Berniaga pun kena ikhlas. Beware tau uolls and take care yourself! Catch you later!
13 comments
bila masak ikhlas, tetibe jadi terlebih sedap plak masakan. hee
ReplyDeleteelakkan membazir kalo beli juadah di bazaar ramadhan :D
ReplyDeleteAssalammualaikum zizie..salam ramadhan ya..lama zizie tak sharing entri...bagus masak sendiri..alhamdulillah..sesekali kalau teringin beli tu tak salah...ubah angin orang kata..tapi bila masak sendiri ni rasanya lain..seronok..
ReplyDeleteBetul...kena iklas Bawu makanan extra sedar hehe
ReplyDeletecik en lebih suka masak dari beli.. walaupun ikan kering ngn nasi.. ahahhaha
ReplyDeleteermm baik masak sendiri dari beli kat kedai hi3
ReplyDeletekak kedai kadang2 x tau yang bila punya
Betul tu.masak dengan ikhlas rasa kesedapannya. Hehe kita pn rasa seronok bila masak
ReplyDeletesalam zizie, part kat terengganu tak yah pi bazar sebab makanan mak lagi best ..
ReplyDeletezizie yana pong gitu gok duk dumoh dok g langsong bazar
Masak dengan ikhlas in sya Allah sedap! btw zizie, reen jalan2 sini sambil komen dan follow. :)
ReplyDeletehi kak zizie lamanya tak nampak T__T
ReplyDeletemasak sndiri jimat duit sikit kan
Betul2... Masak kena ikhlas. Dia jadi magic tau tiba2 sodap!
ReplyDeletelamanya akak tak update blog,hehe. masak sendiri lagi bagus sbb jimat je duit. salam ramadhan kak zizie :)
ReplyDeleteya..masakla dengan ikhlas hehehe
ReplyDelete